Ambulancia klinickej imunológie a alergológie
Všetky
|
Alergie
|
Nežiadúce účinky potravín
|
Alergia na roztoče

Roztoče sú všade okolo nás. Sú voľným okom neviditeľným spoločníkom, ale o to často nepríjemnejším. Sú zodpovedné za celoročné prejavy alergických ochorení a patria medzi najčastejšie spúšťače alergickej nádchy, astmy a atopického ekzému. Patria medzi článkonožce s veľkosťou 400–800 μm, ktoré sú súčasťou tzv. domáceho prachu.

Alergia na potraviny

Potravinová alergia znamená neadekvátnu reakciu imunitného systému na bielkoviny v potravinách. Jej výskyt neustále stúpa, odhaduje sa na 6–8 % u detí do 3 rokov života. Alergiu môže spôsobiť akákoľvek potravina, ale medzi najčastejšie potravinové alergény u detí patria kravské mlieko, vajcia, sója, arašidy,...

POTRAVINOVÁ a INHALAĆNÁ ALERGIA

Novinka pre  sledovaných  pacientov  ako aj nesledovaných pacientov v našej ambulancii. 

ImmunoCAP ISAC 112 je in vitro semikvantitatívny  test pre stanovenie  alergén-špecifických IgE protilátok v ľudskom sére alebo plazme.  Je určený  k diagnostickému použitiu ako pomocná analýza pre  klinickú diagnostiku alergických ochorení  sprostredkovaných  IgE protilátkami /inhalačných  a potravinových alergii/.  Vyšetrenie zahŕňa  112  alergénov. Metóda je vhodná pre pacientov, ktorí majú záujem o vyšetrenie väčšieho spektra alergénov, pre pacientov alergických na viacero alergénov, zle reagujúcich  na liečbu a pacientov, ktorí reagujú na väčšie množstvo alergénov. 

Aké sú teda výhody komponentovej diagnostiky?

  • kvantifikácia IgE protilátok na jednotlivé alergénne komponenty
  • lepšia charakteristika pacientovej alergie
  • odhad rizika možných reakcií
  • skrížená reaktivita medzi alergénmi
  • zlepšenie menežovania potravinových eliminačno – záťažových testov
  • v istých prípadoch možnosť predpokladania vývoja potravinovej alergie
  • výber vhodných pacientov na špecifickú imunoterapiu
  • cielenejšia liečba alergie

Napríklad ak je pacient alergický na zložku Gal d 1- tak vieme, že riziko dlhodobého pretrvávania alergie je vysoké, navyše pacient bude zle reagovať aj na tepelne upravené vajíčko. Ak ale je alergický na Gal d 2  zložku bielka –  jeho prognóza je  dobrá a má veľkú šancu, že z alergie  z ” vyrastie “ - navyše je pravdepodobnosť dobre tolerovať tepelne upravené vajíčko. U pacienta alergického na Gal d 5 je napríklad riziko reakcie na kuracie mäso. 

Táto diagnostika je prístupná – alergikom, ktorí si chcú vypracovať svoj komponentový profil.

Vyšetrenie sa realizuje z odberu venóznej krvi.

V prípade záujmu o test napíšte mail na imulinesro@gmail.com a zanechajte telefonický kontakt, zavoláme Vám ohľadom termínu odberov.

Cena vyšetrenia je 270 Eur. Dostanete výsledok testov v písomnej forme.

Ak máte  záujem o interpretáciu výsledku lekárom, cena konzultácie k ISAC testu je 50 Eur. Pacienti sledovaní v našej ambulancii majú 50%  zľavu z ceny konzultácie.

Potravinová alergia

Alergie na rôzne potraviny predstavujú stále častejší problém u detí, ale aj u dospelých. Udáva sa, že približne 5 % detí a 3–4 % dospelých je postihnutých nejakou formou alergie na potraviny. O alergii na potraviny hovoríme vtedy, ak sa jedná o abnormálnu imunitnú odpoveď organizmu na požitú potravinu. Prejavy alergie závisia od imunitného mechanizmu, ...

Laktózová intolerancia

Okolo 20% ľudí industrializovaných krajín trpí niektorou formou potravinovej intolerancie. Jedná sa o precitlivenosť, ktorá nemá ako podklad imunologický mechanizmus, ale je spôsobená enzýmovou poruchou - to znamená  nedostatočnou funkciou alebo tvorbou kontrétneho enzýmu.