Ambulancia klinickej imunológie a alergológie

Dychový test na SIBO

GastrolyzerJedná sa o bezbolestný,  neinvazívny dychový  test, ktorým možno diagnostikovať bakteriálne prerastanie v tenkom čreve na základe stanovenia koncentrácie vodíka vo vydychovanom vzduchu, ktorý vzniká v dôsledku fermentácie laktulózy baktériami v tenkom čreve. Laktulóza je syntetický disacharid zložený z fruktózy a galaktózy a nie je resorbovaná sliznicou čreva  a preto je vždy fermentovaná baktériami.

Za fyziologických okolností tenké črevo obsahuje malé množstvo anaerobných baktérii oproti hrubému črevu.  Štrukturálne a funkčné poruchy gastrointestinálneho traktu môžu viesť k bakteriálnemu prerastaniu (SIBO- small intestinal bacterial overgrowth). Za  fyziologického stavu sa v tenkom čreve nachádza do 102- 105 baktérii na 1ml črevného obsahu, ak sa ich nachádza viac spôsobujú nežiadúce reakcie spôsobené fermentáciou cukrov. Vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, CO2, H2. Tieto mastné kyseliny spôsobujú osmotický gradient a absorbujú vodu do lúmenu čreva, čím vznikajú prejavy riedkej stolice. Môžeme sa stretnúť s deficitom vitamínu B12, nakoľko sa  spotrebuje  anaérobnymi baktériami. Utilizácia bielkovín črevnými baktériami spôsobuje zvýšenie amoniaku, karenciu bielkovín. Dochádza k dekojugácii žlčových kyselín a následnej  malabsorpcii tukov a vitamínov rozpustných v tukoch.  Baktérie produkujú toxíny (fenol, krezol, amoniak, D-laktát, endogénny etanol) , ktoré môžu mať aj systémové účinky.

Klinickými príznakmi tohto bakteriálneho prerastania sú bolesti brucha, črevný dyskomfort, nafukovanie, hnačky, objemné stolice, ale aj deficiencia niektorých  vitamínov a malabsorbia karbohydrátov. Môžeme sa stretnúť s prejavmi malabsorbčného syndrómu, prejavmi karencie vitamínov, ale aj s kožnými prejavmi ako napr. rosacea. 

Príprava pacienta pred vyšetrením

  • Po dobu 4 týždňov pred vyšetrením neužívať antibiotiká
  • Odstup 4 týždne pred testom od kolonoskopie
  • 1 týždeň pred vyšetrením neužívať laxatíva, výživové doplnky na báze fruktózy a laktózy
  • 24 hodín pred vyšetrením ( !  u pacientov so zápchou  2-3 dni pred testom)  držať nasledovnú diétu:
    • Nejesť pomaly stráviteľné jedlá ( ako  fazuľa, nejesť mlieko a mliečne výrobky, obilniny, orechy, ovocie a zeleninu, jedlá so zvýšeným obsahom fruktózového sirupu)
    • 2-3 dni pred vyšetrením sa odporúča sa jesť ľahko  stráviteľné potaviny: ryby, hydinu, ryžu, vajcia, piť vodu
    • 12 hodín  pred vyšetrením nejesť žiadne jedlá, nepiť tekutiny (okrem vody), nekonzumovať alkohol, nežuť ani žuvačky , cukríky
  • Lekára informujte o prípadných liekoch, ktoré beriete a o ochoreniach ktorými trpíte (väčšina liekov , okrem vitamínov, laxatív a antibiotík) môžu byť podané s vodou v deň vyšetrenia)
  • Pacient sa na vyšetrenie dostaví ráno, nalačno, pri dodržaní hore uvedených podmienok

Doma pred vyšetrením si je potrebné umyť zuby, ale najneskôr 2 hodiny pred vyšetrením.  2 hodiny pred vyšetrením  už nespať, nefajčiť, necvičiť.

O liekoch, ktoré pravidelne  beriete iinformujte lekára. 

Najmenej 1 minútu pred vyšetrením sedieť v úplnom kľude a pokojne dýchať. 

Pokiaľ sa nedodržujú uvedené zásady: senzitivita a špecificita testu môže klesnúť pod 60%.

Cena vyšetrenia 35 €, + doplatok za náustky 2x 5€ +konzultácia 12, 0 

 v prípade záujmu sa môžete  objednať cez našu stránku pod ONLINE OBJEDNAŤ.